Powered By Blogger

niedziela, 12 lutego 2012

Miód a ZDROWIE

Miód to naturalna substancja bogata w cukry, mikroelementy, enzymy i aminokwasy. Według medycyny tradycyjnej miód akacjowy reguluje trawienie, a wrzosowy pomaga w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Z kolei miód rzepakowy korzystnie wpływa na układ krążenia i serce, gryczany wspomaga układ odpornościowy, a lipowy i spadziowy są skuteczne przy przeziębieniach. Te znane od tysiącleci zalety miodu odkrywają dziś na nowo naukowcy w specjalistycznych laboratoriach.– Miód z kwiatów kasztanowca i eukaliptusa oraz miód spadziowy wykazują silne właściwości bakteriobójcze, zwalczając chorobotwórcze drobnoustroje włącznie z gronkowcem – twierdzi dr Barale. – Miodem można też leczyć poważne schorzenia i banalne dolegliwości, jak infekcje jamy ustnej czy ból gardła.Wielkimi zwolennikami miodu byli starożytni Grecy – dla nich miód był zarówno stałym składnikiem diety o właściwościach wzmacniających organizm, jak też medykamentem. Lecznicze maści z miodu i ziół sporządzał dwa i pół tysiąca lat temu Hipokrates, uważany za ojca medycyny. Później miód jako lek polecał żyjący w VIII w. arabski lekarz i naukowiec Awicenna, opisując medyczne właściwości tej substancji w swym przetłumaczonym na łacinę traktacie „Canon medicine”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz