Powered By Blogger

środa, 29 lutego 2012

Mocna kawa lepsza dla żołądka

Kawa pobudza i zawiera dużo przydatnych dla zdrowia antyutleniaczy, ale pita w nadmiarze może wywoływać bóle serca, drżenie rak, uczucie niepokoju. U dwóch osób na dziesięć powoduje też dolegliwości żołądkowe. Nic dziwnego, gdyż zawiera substancje podrażniające śluzówkę żołądka.Najgorsza i niestety najczęstsza w Polsce jest kawa parzona w szklance. Fusy, które mimowolnie wypijamy nasilają dolegliwości. Mało szkodliwa dla żołądka jest kawa rozpuszczalna, ale ona z kolei zawiera najmniej dobrych dla zdrowia antyutleniaczy.Dodatkowo warto wzbogacić nasz jadłospis o świeże warzywa, bądź ich soki, które neutralizują kwas żołądkowy. Działają w ten sposób marchewki, rzodkiewki i buraki. Jednocześnie jedzmy mniej produktów zakwaszających nasz organizm - mięs, jajek, pieczywa. Pomoże też rezygnacja z alkoholu i rzucenie palenia.Badacze analizowali różne kawy, w tym bezkofeinową, łagodną i mocno paloną. Okazało się, że jeden ze związków, który występuje w napoju hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego. Substancja powstaje podczas palenia ziaren i dlatego znacznie więcej znajdziemy jej w kawie mocno palonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz