czwartek, 23 lutego 2012
Ekstrakt z pestek winogron niszczy komórki rakowe
Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie Carcinogenesis pokazują, że ekstrakt z pestek winogron niszczy komórki raka płaskonabłonkowego atakującego skórę głowę i szyi, jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek.Komórki rakowe charakteryzują się szybkim wzrostem, jednak kiedy nie mają ku temu odpowiednich warunków, umierają. Ekstrakt z pestek winogron tworzy właśnie takie niekorzystne warunki – uszkadza DNA komórek nowotworowych (poprzez wzrost reaktywnych form tlenu) oraz uniemożliwia ich naprawę (obniżając poziom molekuł naprawczych DNA).Przeprowadzając badania na myszach naukowcy nie zaobserwowali żadnego toksycznego wpływu ekstraktu winogronowego na zdrowe komórki – pozostawały one niezniszczone. Profesor Rajesh Agarwal uważa, że komórki nowotworowe, w przeciwieństwie do komórek zdrowych, mają wiele wadliwych szlaków metabolicznych i są bardzo wrażliwe, gdy szlaki te są modyfikowane. Źródło: MedicalXpress
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz