Powered By Blogger

niedziela, 12 lutego 2012

ARONIA

Owoce aronii mają najwyższą ze wszystkich owoców zawartość związków polifenolowych – związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Do tego unikalny skład chemiczny. Choćby wysoka zawartość antocyjanów, które występują też w zalecanym przy wielu schorzeniach czerwonym winie – ale aronia tych związków ma znacznie więcej. Zawiera też katechiny, związki podobne do tych, które występują w zielonej herbacie, również przecież bardzo zdrowej. Czy choćby jeszcze kwas chlorogenowy, znajdujący się także w zielonej kawie.Poza tym aronia jest bardzo dobrze przebadana. W nieistniejącej już Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi badaniami nad jej leczniczym wpływem na choroby popromienne zajmował się dr Grzegorz Andryskowski. Wykazał, że organizmy zwierząt poddanych promieniowaniu, dzięki spożywaniu podczas terapii aronii, regenerują się, co daje szansę na przeżycie. Wyniki tych badań są szeroko opisane w literaturze medycznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz