Powered By Blogger

sobota, 25 lutego 2012

Dieta cukrzycowa

Podstawową formą leczenia cukrzycy jest dieta. Chorzy powinni spożywać posiłki o określonej liczbie kalorii, których  ilość jest indywidualnie dostosowywana do pacjenta i zależy od wzrostu, budowy ciała, wieku, płci i aktywności życiowej.
 Dieta:

  • należy spożywać biało w umiarkowanych ilościach
  • należy spożywać węglowodany złożone
  • powinno się spożywać produkty z dużą ilością błonnika ( produkty zbożowe i warzywa)
  • spożywać owoce pektynowe w ograniczonych ilościach
  • cukier powinno zastąpić się słodzikiem
  •  Dieta:
  • posiłki powinny być niskokaloryczne
  • należy ograniczać jedzenie
  • powinno się zredukować ilość tłuszczów i węglowodanów
  • należy jeść obfite posiłki o małej zawartości kalorii
  • należy spożywać owoce i warzywa głównie na surowo
  • pieczywo jasne zastąpić razowym
  • ograniczyć spożycie zup i sosów
  • wykluczyć z diety ostre przyprawy
  • unikać potraw smażonych, pieczonych i z dodatkiem tłuszczu
  • Bez ograniczeń można spożywać: pomidory, ogórki, kalafior, kalarepa, cykoria, sałata zielona, szparagi, szpinak, szczaw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz