środa, 29 lutego 2012

co jeść gdy boli żołądek

Woreczek (a właściwie pęcherzyk) żółciowy to niewielki narząd połączony z trzustką i wątrobą, magazynujący niezbędną do trawienia żółć. U osób odżywiających się racjonalnie pracuje jak zegarek i nie daje żadnych objawów. Problemy zaczynają się w momencie, kiedy nasza dieta jest tłusta,Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Zapomnij więc o kawie na pusty żołądek. Najlepiej w ogóle odstaw i kawę, i czarną herbatę. Pij herbatki ziołowe lub rozcieńczone wodą soki owocowe (dietetycy szczególnie polecają jabłkowy i gruszkowy). Na śniadanie najlepiej przygotuj owsiankę lub kleik ryżowy na mleku. Możesz wkroić do nich banana. Zdecydowanie unikaj: potraw z warzyw strączkowych, grzybów, słodkiej kapusty, brukselki, kalafiora, kalarepy, cebuli, pora, czosnku, rzepy, rzodkiewki, brukwi, świeżych ogórków, kwaśnych i niedojrzałych owoców, majonezu, jajek, rosołów, czekolady, podrobów mięsnych, majonezowych i śmietanowych sosów, ostrych przypraw korzennych, smażonych, duszonych oraz pieczonych z dodatkiem tłuszczu mięs i ryb, alkoholu i palenia papierosów.To możesz jeść bez obaw: marchew, pietruszka, szpinak, buraki, sałata, pomidory bez skórki, cykoria, rzeżucha i ogórki, seler, dynia, zielony groszek – najlepiej na surowo, po doprawieniu odrobina oliwy lub masła. Dobrze zrobi ci purée ziemniaczane i z marchewki, czerstwe białe pieczywo, niewielkie ilości masła, lekkie zupy jarzynowe. Możesz też jeść dojrzałe oraz niezbyt kwaśne owoce obrane ze skórki. Owoce jagodowe najlepiej przetrzeć przez sitko, a gruszki ugotować lub upiec. Używaj łagodnych przypraw, które wspomagają trawienie, np. koperku, natki pietruszki, suszonych i świeżych ziół (majeranku, melisy, mięty, estragonu, bazylii, oregano), cynamonu, goździków, soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz