To co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nasz pokarm decyduje o stanie naszego organizmu, tak samo jest w przypadku cholesterolu.
Dieta cholesterolowa wymaga ograniczenia spożywania pokarmów podwyższających poziom cholesterolu we krwi. Nie chodzi tylko o sam cholesterol, ale przede wszystkim o
tłuszcze nasycone - tłuszcze zwierzęce. Jednocześnie należy zastąpić te tłuszcze zdrowszymi odpowiednikami -
tłuszczami nienasyconymi, głównie pochodzenia roślinnego. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu LDL we krwi, a tłuszcze nienasycone mają przeciwne działanie - zwiększają poziom dobrego cholesterolu, redukując poziom LDL.
A co mogę jeść?
Dieta cholesterolowa to nie tylko zakazy, ale także zalecenia. Poniżej znajdziesz produkty bogate w błonnik, który ma korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
- Pełnoziarniste pieczywo
- Musli
- Makarony pełnoziarniste, bezjajeczne
- Warzywa (np. soja, soczewica, fasola, groch)
- Owoce
- Ryby morskie (makrela, łosoś, dorsz) - zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3
- Czerwone wino - w niewielkich ilościach
ograniczyć?
- Tłuste mięsa, podroby
- Majonez
- Jajka (żółtka jaj)
- Tłuste produkty mleczne (sery, śmietana, masło)
- Dania smażone - zastąp je pieczonymi, gotowanymi
- Smalec, słonina, margaryna
- Słodycze
- Sól
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz