Powered By Blogger

sobota, 25 lutego 2012

Cholesterol Dieta

To co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nasz pokarm decyduje o stanie naszego organizmu, tak samo jest w przypadku cholesterolu. Dieta cholesterolowa wymaga ograniczenia spożywania pokarmów podwyższających poziom cholesterolu we krwi. Nie chodzi tylko o sam cholesterol, ale przede wszystkim o tłuszcze nasycone - tłuszcze zwierzęce. Jednocześnie należy zastąpić te tłuszcze zdrowszymi odpowiednikami - tłuszczami nienasyconymi, głównie pochodzenia roślinnego. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu LDL we krwi, a tłuszcze nienasycone mają przeciwne działanie - zwiększają poziom dobrego cholesterolu, redukując poziom LDL.

A co mogę jeść?


Dieta cholesterolowa to nie tylko zakazy, ale także zalecenia. Poniżej znajdziesz produkty bogate w błonnik, który ma korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Musli
  • Makarony pełnoziarniste, bezjajeczne
  • Warzywa (np. soja, soczewica, fasola, groch)
  • Owoce
  • Ryby morskie (makrela, łosoś, dorsz) - zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3
  • Czerwone wino - w niewielkich ilościach  
  • ograniczyć?

     

    • Tłuste mięsa, podroby
    • Majonez
    • Jajka (żółtka jaj)
    • Tłuste produkty mleczne (sery, śmietana, masło)
    • Dania smażone - zastąp je pieczonymi, gotowanymi
    • Smalec, słonina, margaryna
    • Słodycze
    • Sól
    •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz