Powered By Blogger

sobota, 14 lipca 2012

Chrupiące jabłka to zdrowie z natury

Jabłka to znane chyba wszystkim owoce o soczystym i bardzo smacznym miąższu. W zależności od gatunku jabłka mogą być kwaśne lub słodkie. Wyjątkowy smak jabłka spowodowany jest tym, że zawierają one kwas jabłkowy, cytrynowy oraz cukier. Uwielbiane są zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Ten fakt jest bardzo pocieszający, ponieważ powinniśmy jeść jabłka często.Świeże owoce zawierają przede wszystkim witaminy oraz mnóstwo pozostałych walorów odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.Zawarty w nich błonnik wspomaga oczyścić organizm z toksyn, reguluje florę bakteryjną i działa przeciw zaparciowo. Przy biegunkach i niestrawnościach zaleca się zjeść ugotowane jabłko.
Jedząc jabłka dbamy nie tylko o swoje zdrowie ale także o urodę. Jabłka wykazują wiele właściwości, dzięki którym znacznie łatwiej przyswajany jest wapń, który wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Składniki zawarte w miąższu jabłka biorą udział w procesie odpowiedzialnym za elastyczność naszej skóry czy powstawania tzw. „pajączków”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz