Powered By Blogger

czwartek, 1 marca 2012

niedobór żelaza

Żelazo jest najpospolitszym metalem ciężkim. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjionowania organizmu.
 Żelazo występuje w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych
 - pokrzywa                                                       – suszone śliwki, morele
- natka pietruszki                                          – żółtko
- orzechy                                                          – szpinak
- produkty zbożowe z żyta i owsa          – brokuł
- migdały                                                         – drożdże
- owoce strączkowe                                    – rodzynki
- podroby ( nerki, ozór, wątroba )       – kakao
- czerwone mięso                                        – amarantus
 Przyczyny niedoboru żelaza.
 - nadmierne spożywanie białego rafinowanego cukru, soli, białego pieczywa
- nieumiejętność odchudzania się
- nadmiar stosowania diety mlecznej zawierającej mało żelaza
- niedostateczne wchłanianie żelaza z powodu ciągłej biegunki
- przebywanie w szkodliwych warunkach
- zakłócenie we wchłanianiu żelaza może być również dziedziczne
- duża utrata krwi z powodu obfitej miesiączki, okresu  pokwitania
 - mała aktywność fizyczna
- niedojadanie
 Najczęstrzym schorzeniem wynikającym z niedoboru żelaza jest niedokrwistość czyli anemia, występująca często u młodych dziewcząt, powodem takiego stanu są diety odchudzające ubogie w żelazo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz