Żelazo jest najpospolitszym metalem ciężkim. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjionowania organizmu.
Żelazo występuje w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych
- pokrzywa – suszone śliwki, morele
- natka pietruszki – żółtko
- orzechy – szpinak
- produkty zbożowe z żyta i owsa – brokuł
- migdały – drożdże
- owoce strączkowe – rodzynki
- podroby ( nerki, ozór, wątroba ) – kakao
- czerwone mięso – amarantus
Przyczyny niedoboru żelaza.
- nadmierne spożywanie białego rafinowanego cukru, soli, białego pieczywa
- nieumiejętność odchudzania się
- nadmiar stosowania diety mlecznej zawierającej mało żelaza
- niedostateczne wchłanianie żelaza z powodu ciągłej biegunki
- przebywanie w szkodliwych warunkach
- zakłócenie we wchłanianiu żelaza może być również dziedziczne
- duża utrata krwi z powodu obfitej miesiączki, okresu pokwitania
- mała aktywność fizyczna
- niedojadanie
Najczęstrzym schorzeniem wynikającym z niedoboru żelaza jest niedokrwistość czyli anemia, występująca często u młodych dziewcząt, powodem takiego stanu są diety odchudzające ubogie w żelazo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz