Masaż brzucha
Przez kilka minut masujesz brzuch od wątroby (prawy bok), zataczając zmniejszające się kółka do pępka (zgodnie z ruchem wskazówek zegara).Akupunktura: kciukiem uciskasz środkową część stopy (blisko wewnętrznej krawędzi). Przesuwasz przy tym kciuk ku palcom i z powrotem. Powtarzasz to kilkanaście razy (masaż powinien trwać 2-3 minuty).
Można też wykonywać ćwiczenia, które zmuszają do pracy mięśnie brzucha (np. brzuszki). Ćwiczenie przyspiesza trawienie.
Niemowlę, które ma zaparcia należy położyć na plecach i głaszczemy brzuszek wokół pępka. Zaczyna się od prawej strony, w górę, do lewego boku i w dół.
Dolegliwości w nadbrzuszu
Silne i przeszywające bóle pojawiają się zwykle jesienią oraz wiosną. Mogą one świadczyć o rozwoju choroby wrzodowej dwunastnicy (częściej) lub żołądka (rzadziej).
Choroba głównie dotyka mężczyznHarmonogram posiłków:
- śniadanie krótko po obudzeniu;
- kolejne posiłki w odstępach 2-3 godzinnych (nie dopuszczaj do pojawienia się uczucia głodu), w sumie powinno to być 5-6 posiłków;
- kolacja przed snem;
- zawsze niewielkie porcje, które dadzą Ci uczucie sytości, ale nie przejedzenia, spożywane bez pośpiechu (dokładnie gryź pokarmy).
- Produkty, które są dozwolone:
- dojrzałe, niekwaśne owoce (bez skórki i pestki) w postaci gotowanego przecieru lub musu;
- ziemniaki i marchew piure;
- herbata z mlekiem (bawarka).
Chorobę wrzodową powodują bakterię Helicobacter pylori, które namnażają się, gdy nasz organizm jest osłabiony (np. w czasie wiosennego przesilenia).
Można tego uniknąć wzmacniając odporność, np. pijąc tran. Unikamy też używek i stresu.
Wzdęcia i odbijanie
Towarzyszą często chorobie wrzodowej lub są objawem złej diety i przejedzenia.Napary łagodzące
Z rumianku: łyżkę suszu zalewasz szklanką wrzącej wody i przykrywasz na 10 minut. Odcedzasz i pijesz 2 razy dziennie.Z babki lancetowatej: łyżkę suszu zalewasz szklanką wrzącej wody i przykrywasz na 15 minut. przecedzasz i pijesz 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Z gorczycy: 2 łyżeczki nasion zlewasz szklanką ciepłej wody na noc. Odcedzasz i pijesz 1/4 szklanki 3 razy dziennie.
Napary oczyszczające
Z korzenia cykorii: 6 łyżek sproszkowanego korzenia zalewasz 2 szklankami wrzącej wody. Po 15 minutach przecedzsz. Pijesz pól szklanki 2 razy dziennie.Z dziurawca i mięty: łyżkę kwiatów dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalewasz szklanką wrzącej wody. przykrywasz na 15 minut. Odcedzasz i pijesz 2 razy dziennie.
Z mniszka lekarskiego: łyżkę kwiatów zalewasz 2 szklankami wody i gotujesz 20 minut. Przecedzasz i pijesz szklankę 2 razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz